„Haraldur 2. Danakonungur“: Munur á milli breytinga

Efni eytt Efni bætt við
Marri (spjall | framlög)
Ný síða: '''Haraldur 2.''' (látinn 1018) var sonur Sveins tjúguskeggs og konungur í Danmörku frá 1014 til 1018. Lítið er vitað um Harald 2. og vir...
 
Marri (spjall | framlög)
Ekkert breytingarágrip
Lína 23:
[[ru:Харальд II (король Дании)]]
[[sv:Harald II av Danmark]]
 
 
Harald 2. (død 1018), søn af Svend 1. Tveskæg og konge af Danmark fra 1014-1018.
 
Eftertiden ved meget lidt om Svend Tveskægs søn og arving...lillebroderen Knud har, ikke uden grund, fået al opmærksomheden. Det skulle dog være temmelig sikkert at da Svend Tveskæg i 1013 udbød leding og stod over Nordsøen for at erobre England, gjorde han sønnen Harald til regent i sit fravær.
 
Ved Svend Tveskægs død i februar 1014 valgte hans mænd sønnen Knud til konge, men i Danmark kongehyldede stormændende broderen Harald. I England kaldte rigsrådet den fordrevne kong Ethelred hjem, og Knud måtte rejse til Danmark for at samle støtte. Ifølge nogle kilder anmodede han storebroderen Harald om at få del i styret af Danmark, men Harald skal have afvist ham. Han skal dog have lovet Knud militær støtte og hjælp til at tilbageerobre England, som åbenbart blev opfattet som Svend Tveskægs arv til sønnen Knud. Muligvis var det Svend Tveskægs intention at Danmark skulle have én konge, Harald, og England en anden, Knud, således at de begge kunne bruge hele deres energi på ét rige.
 
Vi ved ikke meget andet om Harald II end at han døde i 1018, hvorefter danskerne tog broderen Knud til konge, vistnok i 1019.